Εδώ Πολυτεχνείο…

21/4/1967 – 17/11/1973 Έξι χρόνια σκλαβιάς και φοβέρας. Τόσο κράτησε η δικτατορία του Παπαδόπουλου στην Ελλάδα – κι αν δεν είχε μεσολαβήσει η εξέγερση που θα έμενε στην ιστορία με το όνομα «Πολυτεχνείο» θα συνέχιζαν ακόμη κι άλλο, ώσπου «να γίνει καλά ο ασθενής και να βγει από τον γύψο». Γύψος ονομαζόταν η γιατρειά από το τραύμα της δημοκρατίας!

Από τη στιγμή της εξέγεσης ως το πραξικόπημα τον επόμενο χρόνο -από τον Ιωαννίδη που είχε πάρει τη θέση του Παπαδόπουλου, ενάντια στο Μακάριο στην Κύπρο 15/7/1974- το ρολόι της ιστορίας εκινείτο αντίθετα σημαδεύοντας με τους δείχτες του το τέλος των στρατιωτικών με όλες τις τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα, με αποκορύφωμα την τραγωδία της Κύπρου.

polytexneio2
Εξέγερση Νομικής

Είμαστε δυο είμαστε τρεις είμαστε χίλιοι δεκατρείς…

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη Νομική Σχολή που τότε έδρευε στην οδό Σόλωνος και γενικεύτηκαν με την εξέγερση στο Πολυτεχνείο όταν φοιτητές και άλλοι αντιστασιακοί νέοι συγκεντρώθηκαν και κλείστηκαν στα κτίρια και στον περίβολο της Σχολής γαντζωμένοι παντού στα παράθυρα, στα κάγκελα στην πύλη της εισόδου, φωνάζοντας συνθήματα για την παραίτηση της χούντας των συνταγματαρχών.

stamelos
Κυριάκος Σταμέλος

Ένας από αυτούς που ανήκε και στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τον επικεφαλής τωνς τανκς ήταν και ο Κυριάκος Σταμέλος. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή στις 18/4/’18 – τρεις μέρες πριν εκπνεύσει η 51η μαύρη επέτειος από την επιβολή της Δικτατορίας.

Ήταν αυτός που το βράδυ της 16ης προς 17η Νοεμβρίου του 1973 διαπραγματεύτηκε την έξοδο των φοιτητών του Πολυτεχνείου με τον επικεφαλής των τανκς, ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης, μαζί με τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα. Στη συνέχεια συνελήφθη, φυλακίστηκε και υπέστη σκληρά βασανιστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Σταμέλος το τελευταίο διάστημα έγραφε ποιήματα και ασχολιόταν με τη ζωγραφική.

Επιβολή της Δικτατορίας 21η Απριλίου 1967

Στις 24/7/1975 είχε καταθέσει μεταξύ άλλων:

«Μαζί με τον συνάδελφό μου Λαλιώτη πήγαμε στους επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων και τους ζητήσαμε να μας επιτρέψουν να φύγουμε την επομένη. Από τις απαντήσεις έβγαλα το συμπέρασμα ότι υπήρχε συγκεκριμένη απόφαση για επέμβαση εκείνο το βράδυ. Δεν μας έδωσαν προθεσμία πάνω από δέκα λεπτά. Από την αρχή επιθυμούσαμε μια ειρηνική αποχώρηση, δυστυχώς όμως ο στρατός επενέβη προτού εκπνεύσει κι αυτή η ανεπαρκέστατη προθεσμία.

Η στιγμή της εξόδου ήταν κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω, γινόταν ένα όργιο βιαιοπραγιών. Τότε κατάλαβα ότι οι υποσχέσεις που μας έδωσαν οι στρατιωτικοί ότι δεν θα γίνουν συλλήψεις και κακοποιήσεις ήταν πλαστές. Έδωσαν τον λόγο της στρατιωτικής τους τιμής, αλλά ήξερα ότι δεν επρόκειτο να τον τηρήσουν, επειδή τα πάντα ήσαν προαποφασισμένα».

Στη συνέχεια συνελήφθη, φυλακίστηκε και υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Η εμπειρία εκείνη τον σημάδεψε όσο λίγους.

Αρχική πηγή eretikos.gr

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εδώ Πολυτεχνείο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s