Vincent van Gogh – (1853 – 1890)

Vincent Van Gogh – Ενας ιδιοφυης ζωγραφος στα προθυρα της τρελας

Vincent Van Gogh (Tony Curran in TV series
Vincent Van Gogh (Tony Curran in TV series «Dr Who«)

Vincent Van Gogh (Tony Curran in TV series episode
Vincent Van Gogh (Tony Curran in TV series episode «Me and the Doctor«)

Ο Vincent van Gogh γεννήθηκε στην Ολλανδία στο χωριό Zundert το 1853. Ο πατέρας του ήταν πάστορας. Σε ηλικία 16 ετών είχε ήδη καταπιαστεί με διάφορα επαγγέλματα μεταξύ των οποίων και σε γκαλερί έργων τέχνης όπου προσελήφθη ένα χρόνο αργότερα και ο αδελφός του Theo van Gogh.
Το 1873 η εταιρία τον μεταθέτει στο Λονδίνο, μετά στο Παρίσι όπου εκεί ήδη ο αδελφός του είχε ανοίξει τη δική του γκαλερί. Την περίοδο αυτή – περί το 1876, εντείνεται η προσήλωση του στη θρησκεία επηρρεασμένος από του πατέρα του που ήταν πάστορας και επιστρέφει στο Άμστερνταμ για να σπουδάσει Θεολογία.
Το 1878 του ανατίθεται μια θέση ιεροκήρυκα στο Βέλγιο στην εργατική περιοχή Borinage όπου λειτουργούσε ορυχείο. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ κηρύττει για περίπου έξι μήνες επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένδεια των ανθρώπων της περιοχής. Αυτή είναι και η περίοδος κατά την οποία ξεκινά να σχεδιάζει μικρά έργα και πιθανόν αποφασίζει να ασχοληθεί με την τέχνη.
Το 1880 αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Anton Mauve ερχόμενος σε ρήξη λόγω καλλιτεχνικών διαφωνιών με το δάσκαλό του ενώ παράλληλα ταξιδεύει στην Ολλανδική ύπαιθρο ζωγραφίζοντας θέματα παρμένα από αυτήν.
Το 1885 πηγαίνει να σπουδάσει στην Ακαδημία της Αμβέρσας όμως το 1885 αποβάλεται από αυτήν. Παρά το γεγονός αυτό, ο βαν Γκογκ προλαβαίνει να έρθει σε επαφή με την ιαπωνική τέχνη από την οποία και δανείζεται στοιχεία ή πολλές φορές μιμείται την τεχνοτροπία της. Αρκετές από τις προσωπογραφίες του, περιλαμβάνουν επίσης σε δεύτερο πλάνο κάποιο έργο ιαπωνικής τέχνης.

Την άνοιξη του 1886 επισκέπτεται το Παρίσι όπου ζει με τον αδελφό του — επιτυχημένο πλέον έμπορο τέχνης — στην περιοχή της Μονμάρτης, κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Κατά την παραμονή του, έρχεται σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές Εντγκάρ Ντεγκά, Καμίλ Πισαρό, Πωλ Γκωγκέν και Τουλούζ Λωτρέκ. Επηρεάζεται σημαντικά από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση του χρώματος.

Στο Παρίσι διαμένει μια διετία οπότε το εγκαταλείπει το 1888, για να εγκατασταθεί στη Νότιο Γαλλία. Υπάρχουν αναφορές πως εκεί εμπνέεται από το τοπίο καθώς και την αγροτική ζωή των κατοίκων, θέματα τα οποία προσπαθεί να αποδώσει και στη ζωγραφική του. Την περίοδο αυτή, επινοεί και μία ιδιαίτερη τεχνική των στροβιλισμάτων με το πινέλο ενώ στους πίνακές του κυριαρχούν έντονα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο και μπλε, με χαρακτηριστικά δείγματα τα έργα Έναστρη νύχτα’ και μία σειρά πινάκων που απεικονίζουν ηλιοτρόπια. Το έργο Κόκκινο αμπέλι αυτής της περιόδου είναι επίσης το μοναδικό έργο που κατάφερε να πουλήσει ο βαν Γκογκ εν ζωή. Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Αρλ, δέχεται και την επίσκεψη του ζωγράφου Γκωγκέν. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες, οι δυο τους διαφωνούν έντονα και λόγω της ασταθούς ψυχικής του υγείας, ο βαν Γκογκ κόβει μέρος του αριστερού του αυτιού καταλήγοντας στο νοσοκομείο της περιοχής. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως ο βαν Γκογκ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Γκωγκέν και προέβη στο κόψιμο του αυτιού του αναζητώντας ένα είδος κάθαρσης από τις τύψεις του.
Το 1889 εισάγεται στο ψυχιατρικό κέντρο του μοναστηριού του Αγίου Παύλου στον Σαιν Ρεμύ, όπου και παραμένει συνολικά για ένα περίπου χρόνο πάσχοντας από κατάθλιψη. Κατά την παραμονή του εκεί, συνεχίζει να ζωγραφίζει.
Τον Μάιο του 1890 εγκαταλείπει την ψυχιατρική κλινική και ζει για ένα διάστημα σε μία περιοχή κοντά στο Παρίσι, όπου παρακολουθείται από τον γιατρό Πωλ Γκασέ, στον οποίο είχε συστήσει τον βαν Γκογκ ο ζωγράφος Καμίλ Πισαρό. Στο διάστημα που παρακολουθείται ιατρικά, ο βαν Γκογκ παράγει ένα μόνο έργο, που αποτελεί προσωπογραφία του Γκασέ.
Τον Ιούλιο του 1890, ο βαν Γκογκ εμφανίζει συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολείται στο στήθος στις 27 Ιουλίου ενώ πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα (37 ετών). Δεν είναι απολύτως βέβαιο ποιο ήταν το τελευταίο του έργο, αλλά πρόκειται πιθανά για το έργο με τον τίτλο Ο κήπος του Ντωμπινύ ή για τον πίνακα Σιτοχώραφο με κοράκια.

Vincent Van Gogh – Χαρακτηριστικα εργα
Vincent Van Gogh - The Potato Eaters.png
«Vincent Van Gogh – The Potato Eaters» από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ – [??? – see original upload data]. However, thisone seems to be ‘borrowed’ from some file or print of the original.. Υπό την άδεια Κοινό Κτήμα μέσω Wikimedia Commons.
Vincent Willem van Gogh 128.jpg
«Vincent Willem van Gogh 128» από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ – The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH.. Υπό την άδεια Κοινό Κτήμα μέσω Wikimedia Commons.
VanGogh 1887 Selbstbildnis.jpg
«VanGogh 1887 Selbstbildnis» από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ[1]. Υπό την άδεια Κοινό Κτήμα μέσω Wikimedia Commons.
VanGogh-starry night.jpg
«VanGogh-starry night» από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ – Downloaded from Houston tourism web site around painting’s time in Houston’s Museum of Fine Arts (21 September 2003 – 4 January 2004). Can no longer find web site.. Υπό την άδεια Κοινό Κτήμα μέσω Wikimedia Commons.
  • (1885) Οι πατατοφάγοι
  • (1888) Το δωμάτιο του βαν Γκογκ στην Αρλ
  • (1888) Εξώστης καφενείου την νύχτα στην Αρλ
  • (1888) Το κόκκινο αμπέλι
  • (1889) Έναστρη νύχτα
  • (1889) Ίριδες
  • (1889) Βάζο με δώδεκα ηλιοτρόπια
  • (1889) Αυτοπροσωπογραφία
  • (1890) Πορτραίτο του γιατρού Γκασέ
  • (1890) Σιτοχώραφο με κοράκια

Πληροφορίες Αρχική Πηγή el.wikipedia.org/wiki/vincent-van-gogh

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s