Η Σάλτσα Ντομάτας

July's Tomato Haul
July’s Tomato Haul (Photo credit: statelyenglishmanor)

Αφήγηση 1 Μαζεύαμε τις ντομάτες το Καλοκαίρι. Σε σίτα μέσα τις συνθλίβαμε – ζουλούσαμε για να βγει ο χυμός. Πάρα πολλές ντομάτες! Κόκκινες, ώριμες, λαχταριστές. Τον χυμό τον βάζαμε σε γυάλινα δοχεία με λίγο λάδι από πάνω να σκεπαστούν. Ήταν για όλο τον χρόνο η προμήθεια μας για τις σάλτσες ντομάτας που βάζαμε στα μακαρόνια, στα ψητά, στο κοκκινιστό κρέας.

Τότε δεν έβγαινε ο κόσμος έξω. Δεν υπήρχαν ταβέρνες. Στα σπίτια ετοίμαζαν το φαγητό οι νοικοκυρές με φροντίδα και μεράκι. Κάθε μεσημέρι έπρεπε απαραιτήτως να ετοιμάζεται το τραπέζι για το φαγητό.

Κάναμε και πελτέ – Μέσα σε σκάφη τις βάζανε με μπόλικο αλάτι για να ξεζουμίσουν, τις στίβανε, πετούσαν τη φλούδα και σε μεγάλα ταψιά τις άφηναν στον ήλιο – να στεγνώσουν. Μετά σε βάζα αποστειρωμένα έβαζαν τον πελτέ και τον είχαν για όλο τον χρόνο.

sun_dried_tomatoes
Λιαστές Ντομάτες

Αν δεν τις στίβανε αλλά τις άφηναν ολόκληρες τότε είχαν τις περίφημες «λιαστές» ντομάτες.
Πάλι τις έβαζαν σε βάζα με λάδι, πρόσθεταν ξύδι, διάφορα μπαχαρικά (μαύρο πιπέρι) και μυρωδικά (δαφνόφυλλα, σκόρδο) και είχαν τις ξερές λιαστές ντομάτες για όλο τον χρόνο επίσης. Ονομαστές ήταν της Μακεδονίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s